Roxu's blog

geek de Ploiesti, mutat in Bucuresti, cu mintea-n alte orase

Ai sânge-n tine? Donează-l

Reporterii de la Telegraful de Prahova, Monitorul, RadiOK şi Alpha TV au făcut primul pas pentru a sprijini soluţionarea crizei de sânge din sistemul sanitar. Ieri, jurnaliştii au mers la Centrul de Transfuzii Sanguine Prahova pentru a dona sânge. Sperăm ca exemplul nostru să fie urmat şi de mulţi alţi ploieşteni, care să se gândească, măcar acum, înaintea Sfintelor Sărbători de Paşti, la cât de important poate fi un astfel de gest pentru viaţa unui om.

Medicina internă, oncologia, chirurgia, hematologia, ortopedia, traumatologia şi alte discipline medicale cer şi consumă tot mai mult sânge. Acest lucru se întâmplă în condiţiile în care depozitele Centrelor de Transfuzie Sanguină din România sunt aproape goale. În ciuda faptului că unitatea din Ploieşti a organizat zilele trecute chiar şi mai multe colecte mobile pentru a face faţă cererilor, situaţia nu s-a schimbat. “Nu este vorba de o criză, noi avem tot timpul nevoie de sânge. Vin în fiecare zi 50-60 de donatori, dar nu sunt suficienţi. De exemplu, acum m-a sunat cineva care urmează să facă o operaţie, dar nu poate să facă asta pentru că are nevoie de grupa AB negativ, care este foarte rară“, ne-a declarat Georgeta Hanganu, directorul Centrului de Transfuzie Sanguină Ploieşti. Din informaţiile Autorităţii de Sănătate Publică, o campanie pentru donare de sânge va fi organizată la începutul lunii mai.

Ziariştii şi taximetriştii
Reporterii de la RadiOK, Alpha TV şi cotidianele Telegraful de Prahova şi Monitorul au făcut primul pas şi au lansat un apel către toţi ploieştenii să doneze sânge, fără a aştepta ca o persoană dragă să aibă nevoie de acest lucru. “Este vorba de o campanie umanitară. Noi, jurnaliştii, am dat doar un exemplu şi asteptăm orice picior de prahovean să vină să ajute. Ceea ce este inedit este că Marian Ţârlea, taximetristul care a fost înjunghiat, a venit cu această idee. Scopul nostru este ca sub sloganul «Ai sânge-n tine? Donează-l» să reuşim să strângem cât mai mulţi prahoveni care să doneze sânge“, ne-a spus Alexandra Damian, reporter Radio K. Se pare că nici taximetriştii din municipiu nu au rămas indiferenţi cu privire la această problemă. Astfel, mulţi au ales să urmeze exemplul dat de noi ieri, încurajaţi şi de colegul lor de breaslă care a avut nevoie de sânge în urmă cu câteva luni. “Fără sânge nu se putea face nimic şi puteam deceda. Fac un apel la colegii mei şi la cunoscuţii mei, dar şi la cei care au posibilitatea şi pot dona, ar face un lucru extraordinar de bun. Nu ştii niciodată cine aşteaptă şi cine are nevoie şi, cum s-a întâmplat şi cu mine, se poate întâmpla orice şi acel sânge e foarte valoros la timpul potrivit“, a precizat Marian Ţârlea, şoferul înjunghiat la începutul acestei primăveri chiar în municipiul Ploieşti.

PS1: luni aflam daca sangele nostru o sa fie folosit sau nu. Va tin la curent. Pana atunci insa va rog sa va ganditi ca si voi puteti merge macar o data la cateva luni sa donati “un strop de viata”

PS2: detalii : cata sandu

Leave a Reply