Roxu's blog

geek de Ploiesti, mutat in Bucuresti, cu mintea-n alte orase

Cu ce e platit jurnalistul? Nici macar cu bomboane

M-am saturat de criza si sa aud de efectele ei.

M-am saturat sa aud ca nu se fac investitii din cauza crizei.

M-am saturat sa vad la TV in fiecare dimineata cum se organizeaza greve.

M-am saturat sa ma gandesc de 2 ori inainte sa plec de acasa sa stiu sigur ca RATB-ul circula, ca CFR-ul nu si-a luat vacanta sau ca nu ma bat cu pensionarii la Guvern la Victoriei.

Si culmea, ultima din seria “criza economica tre sa taiem tot” e impozitatea drepturilor de autor.

Si da, recunosc, asta m-a calcat pe coada rau. Adica, daca atunci cand s-a pus problema sa impoziteze veniturile programatorilor au sarit toti si au tipat, acum la drepturi de autor nu mai zice nimeni nimic.

Si ca sa aveti idee despre ce tot scriu eu de zor de ma dor degetele de cat le arunc in tastatura: Drepturile de autor sunt luate in cele mai multe cazuri de jurnalisti!

Da, adica fraierii aia care ploua, ninge, e soare, canicula, bate vantul sau vine cutremurul ei sunt pe teren si dau live de la fata locului ca sa vada Gigel de acasa ce se petrece.

Poate nu m-am facut inteleasa, sa va explic mai pe larg:

Voi cititi stirile in metrou, gara, tren, autobuz, le ascultati la radio in masini de lux cu AC, le vedeti la TV in fotolii mari si moi.

Ca sa vedeti voi stirile un fraier tanar (ca nimeni nu mai face teren dupa o varsta) pleaca cu noaptea-n cap sau pe ditai potopu’ sa filmeze sau sa dea live. Si culmea cand se mai stramba unu sau cand isi drege glasu ori se incurca in litere stiti cu totii sa radeti de el. Ba chiar va mirati de ce nu apare pe un colt al rusinii pe al vostru TV LCD cu diagonala de 1 metru jumate.

Oamenii astia care chiar isi fac meseria din placere – sa fim seriosi la salariile care sunt in presa nimeni nu sta acolo pentru bani, poate doar pustanii care vor sa aiba bani de un suc, pentru ca dupa o varsta toata lumea se gandeste si la faptul ca ar fi buna si o prajitura pe langa sucul ala de zi cu zi, prajitura pe care nu si-o mai permite din salariu – oamenii astia care nu au viata personala – stiti voi cum e sa fiti sunati la 10 seara cand sunteti in pijamale si invatati pt examenul de a doua zi ca e fost accident si ca nu mai e nimeni din redactie disponibil? si apoi culmea sa nu gasesti nici locul accidentului, deci sa te intorci acasa si fara stire si cu timpul pierdut, ba chiar si plouata ca tocmai ce a inceput potopu – oamenii astia care jur ca nu ar da nici 1 leu nou pentru greva voastra, nu-i intereseaza de fapt nici ca fura nu stiu ce deputat sau om de afaceri, ba chiar raman la un moment dat imuni si la accidente grave ori la povesti de viata care ar impresiona pe toata lumea la lacrimi – si raman asa pentru ca au vazut mult prea multe la viata lor – da, oamenii astia sunt patiti PROST.

Si cand zic PROST credeti-ma ca ar merita sute de greve generale, dar nu-i baga nimeni in seama, ca vorba aia nu’s bugetari si nu se aduna niciodata cati sa faca o petrecere la Guvern cum au facut bugetarii saptamana trecuta. De ce nu se aduna toti? Simple facts: NU AU TIMP! Prefera sa-si toceasca degetele de la scris si sa fuge pe teren dupa stiri ca sa stie Gigel ce s-a mai intamplat pe langa el.

Revenind, caci am sarit de la subiect – jurnalistii sunt platiti prin 2 contracte: al de carte de munca + cel de drepturi de autor. Pe cartea de munca e de obicei trecuta suma minima, cel mult salariul mediu pe economie. Drepturile de autor fac diferenta sa spunem… drepturi de autor care nu erau impozitate cu 16%, pentru ca d’aia nenea patronu vrea sa-si plateasca jurnalistii asa! Acum ca se vor impozita ce se va intampla?

Daca e prea greu sa va dati seama va explic imediat: normal ca salariul jurnalistului de rand se  micsoreaza. Asta dupa ce si acum un an s-a micsorat, ca doar na inceput de criza, veniturile din publicitate au scazut.

Mai aveam frustrari dar le-am uitat acum. Probabil voi avea un Later Edit mai pe seara.

7 Comments

  1. Stiu cum e… dar hei … “Scriu pentru toţi cei care simt gustul de cenuşă al deşertăciunii şi ştiu că de meseria asta trebuie să te laşi la timp. Şi, ai dracului derbedei, nu se lasă….” Ne place prea tare… de asta nu ne lasam.

  2. Stiu cum e… dar hei … “Scriu pentru toţi cei care simt gustul de cenuşă al deşertăciunii şi ştiu că de meseria asta trebuie să te laşi la timp. Şi, ai dracului derbedei, nu se lasă….” Ne place prea tare… de asta nu ne lasam.
    +1

  3. Roxana, cu tine in frunte, eu ies in Piata Victoriei 😀

    • Promiti? Si daca te intreaba cineva daca ma cunosti promiti ca nu zici “Cine eu pe nebuna asta? Sunt doar in trecere…”

Leave a Reply