Roxu's blog

geek de Ploiesti, mutat in Bucuresti, cu mintea-n alte orase

Cum e la Anim’est 2010?

Am fost ieri la Cinema Patria la Anim’est, unde m-am bucurat de nu mai putin de 12 animatii. Preferata mea a fost de departe „Coffee”, realizata de Alex Gozblau si João Fazenda din Portugalia, iar animatia care mi-a pus cateva semne de intrebare la final s-a dovedit a fi „Der Da Vinci Timecode / The Da Vinci Timecode” realizata de Gil Alkabetz din Germania.

Ce mi-a placut? / Ce nu mi-a placut?

Sunt departe de a fi critic de animatii, tocmai de aceea povestesc doar din punctul de vedere al unui spectator care nu s-a miscat din scaun pentru cateva ore.

cofee

Coffee” are ca personal principal un baiat ce povesteste despre parintii lui si mai ales despre abilitatea mamei de a citi viitorul si trecutul in cafea. Mi-a placut pentru ca autorul s-a confundat pe parcursul animatiei cu personajul principal, asa ca filmul a devenit mult mai personal si caracterele s-au apropiat imediat de public. Pe scurt, mama personajului principal citea tuturor in cafea, ba chiar exista o cafenea unde se stia ca cine vrea sa-si afle viitorul trebuie doar sa bea o cafea si sa lase apoi ceasca la „citit”. Singurul care nu a acceptat sa i se ghiceasca viitorul este tatal personajului principal, care, dupa multi ani, cedeaza in final.

Sfarsitul aduce in prim plan parintii celui mic, apoi pe mama sa care afla ceva… nu va spun si ce pentru ca sper sa va „tin in priza” si sa treceti pe la festival sau sa cautati sa vedeti animatia.

davinic

Der Da Vinci Timecode / The Da Vinci Timecode” este o animatie realizata de un german si cand am vazut titlul proiectiei mi-am imaginat cu totul altceva.

Filmul se bazeaza strict pe faimosul tablou „Cina cea de taina” a lui Da Vinci, iar autorul animatiei a luat detalii din tablou pe care le-a „insufletit”.

Nu pot sa spun ca proiectia s-a numarat printre preferatele mele pentru ca nu a avut un scenariu cu o actiune care sa ma prinda, o idee care sa ma lase sa vad mai departe de un tablou faimos. Cu toate acestea, pot sa spun ca filmuletul a reusit sa ma surprinda prin evidentierea detaliilor din tablou si a “miscarii” de care pana acum nu mi-am dat seama.

Continuarea o gasiti aici.

Leave a Reply