Roxu's blog

geek de Ploiesti, mutat in Bucuresti, cu mintea-n alte orase

Jurnalism după numărul de afișări?

Tocmai ce am citit la Manafu că în unele redacții online din afară se vrea ca jurnaliștii/editorii/redactorii sau cum vreți voi să le spuneți vor primi anumite bonusuri ce mai… vor fi plătiți în funcție de numărul de afișări ale articolelor scrise de ei.

Cum mi se pare mie inițiativa? Execrabilă și, ca de obicei, argumentez:

– La început poate nu o să se simtă, dar în timp, când oamenii vor vedea că salariile scad cu 20% să zicem vor începe să scrie texte “care se vând”. Ce înseamnă asta? Prostituție jurnalistică, pentru că nu o să se gândească nimeni “scriu și asta pentru că vreau să-mi DEMONSTREZ mie că o pot face și că sunt în stare să scriu pe orice domeniu” ci se vor gândi la chirii, întreținere, taxe și vor scrie bârfe, scandaluri etc

– O să înceapă să conteze cantitatea și nu calitatea. Fiind vorba de online nu se ține cont de faptul că e hârtia scumpă sau că ediția de mâine are 20 de pagini, deci lumea o să scrie “la grămadă” pentru a putea aduna de un salariu decent.

– Deontologia jurnalismului o să fie egală cu zero. De ce? Simplu! Sunt mulți care abia se țin și în prezent de regulile de bun simț, cum ar fi să nu-și dezvăluie sursele. Dar dacă dezvăluirea surselor ar aduce vizite aka bani în cont? Pe cât punem pariu că e de ajuns ca 5 oameni să facă asta că va începe o nebunie și tot ăia care rămân drepți și nu se calcă în picioare vor fi lăsați la urmă și… la urma traficului evident.

– Românii își vor pune RDS toți și se vor deconecta/conecta mereu la net pentru a se contoriza ca unici la texte.

Cred că ar mai fi concluzii…

Sursă foto.

Leave a Reply