Roxu's blog

geek de Ploiesti, mutat in Bucuresti, cu mintea-n alte orase

Avem o țară frumoasă, dar o vindem pe nimic

Mama a lucrat peste 20 de ani la Institutul Național de Sticlă care avea până acum câțiva ani și filială în Ploiești. Ticsit cu ingineri și ajutat de o fabrică, INS mergea doar prin proiecte pentru export, cu alte cuvinte oamenii ăștia știau că dacă nu vor câștiga licitațiile la care participau și dacă nu vor da din ei tot ce e mai bun nu-și vor primi salariile. Și credeți-mă că atunci când zic “salarii” este un compliment adus remunerației (cam ca atunci când îi zici unei blonde crăcănate că e brunetă cu picioare faine) pentru că nimeni, dar nimeni, nici măcar directorul instituției nu cred că lua mai mult de 1.500 de lei pe lună. Și da, vorbim de oameni care au terminat toți facultăți de renume, care au zeci de ani experiență în spate în ale cercetării și au mai și muncit pe brânci în fabrici pe vremea lu’ Ceașcă, când unde îți spunea tovarășul să te duci acolo te duceai, indiferent dacă e vorba de mediu toxic ori ba.

Deși era vorba de o instituție a statului, stat care se presupune că ține la inovație, cercetare, oameni cu experiență care lucrează pe niște salarii de juniori, salariații își primeau leafa prin propriile proiecte! Știu că am spus asta și mai sus, dar e important de spus încă o dată pentru că statul s-a gândit acum câțiva ani să închidă tot și să privatizeze clădirile cu birouri. Cumpărătorii au fost vreo doi oameni de afaceri care au ridicat un hotel și le-au promis inginerilor locuri de muncă. Locuri de muncă pe măsura specializărilor lor, așa că le-au spus că pot fi cameriste, recepționere sau te miri ce alte posturi mai erau disponibile. Evident că nimeni nu a acceptat asta, deși dacă o iei strict financiar, sunt convinsă că ar fi primit o leafă mai mare pe un astfel de post, dar au avut toți mândria de a nu-și schimba cartea de muncă pe care scrie inginer chimist cu alta pe care scrie camerist/ă.

După ce a fost privatizat INS, cei doi oameni de afaceri au vrut să înceapă lucrul, numai că s-au trezit cu multe aparate care mai de care mai ciudate pentru ei pe terenul cumpărat. Ce au făcut măreții? Au vândut la fier vechi echipamentele de sute de mii de euro pe care inginerii le foloseau la fabricarea sticlei.

Închisoare Doftana costă un pic peste 1.200.000 de euro

Primeam ieri un newsletter de la nu știu ce publicație care face spam la greu că Monica Columbeanu iese cu nu știu ce chinez și că locuiește într-un apartament de peste 8.000.000 de dolari. Comparați acum suma asta cu cât se vinde “istoria” la noi!

Decât să pice sau să devină ruinele preferate ale “homeleșilor” mai bine o vindem! Total de acord, nu există finanțare pentru reparații,. dacă bani nu sunt, e clar că nu se poate face nimic, dar să fim serioși, dacă vrei poți măcar SĂ ÎNCERCI să faci ceva. Fă-o muzeu, deschide un cont în care să depună bani cei cu dare de mână, fă o campanie pe net, o campanie în orașul tău, în județ, la nivel național, trimite solicitări companiilor de arhitectură poate te ajută gratuit, fă o campanie în școli, dă-le profilor tricouri pe care să le poarte atunci când fac ei proteste… măcar încearcă!

Țin minte că acum vreo doi ani l-am sunat pe primarul din Telega (nu mai știu cum îl cheamă) să primesc acordul pentru a face un reportaj la închisoare. Mi-a spus atunci că accesul este interzis și că dacă e musai tre’ să fac o cerere în scris pe care să o discute la viitoarea ședință a Consiliului Local și dacă am acordul după ședință trebuie să și plătesc nu știu cât pentru vizită. Să fim serioși, nu voiam să distrug nimic, nu-mi doream să dansez pe ruine și nici să-mi fac casă acolo, voiam doar să mă duc cu o cameră și să filmez timp de maxim 20 de minute ruinele, cel mult poate și un stand up în fața închisorii, atât! După întâmplare, am vorbit cu un amic care-mi spunea că el s-a dus cu o gașcă de prieteni la un moment dat să se joace printre ruine noaptea… Paza își face datoria, parol!

Păcat, avem o țară tare frumoasă, dar totul se vinde! Mai punem un bandaj pe rană și așteptăm următoarea tranzacție.

Foto via.

Leave a Reply