Roxu's blog

geek de Ploiesti, mutat in Bucuresti, cu mintea-n alte orase

Drepturi de autor, concursuri și Webstock

Îmi pare rău, dar zău dacă am găsit un titlu mai inspirat.

Povestea sună cam așa: Webstock are secțiune de audio / video, proiectul UrbanKid.ro Cuca.UrbanKid.ro a câștigat premiul I anul acesta, lucru la care nimeni nu a sperat. Nimeni, adică eu, Bob, Dana și alții care știau cum a fost lansat proiectul și despre ce este vorba.

Despre ce este vorba la Cuca?

Este un sub-proiect UrbanKid.ro (e clar având în vedere subdomeniul, nu? Cred că nimeni nu ar trebui să se întrebe al cui e oare, pentru că, nu-i așa, are mare UrbanKid.ro la final) agregator de conținut video pentru copii & părinți. Cu alte cuvinte, Bob, Dana și eu ne uităm la desene animate online (pe YouTube și Vimeo) și dacă ni se par ok (dacă nu sunt violente & CO) le urcăm acolo + clipuri făcute de noi și secțiunea video pe care o difuzează Totul despre Mame pe Prima TV la emisiunea cu pricina. Proiectul a apărut ca urmare a faptului că părinții au nevoie de un loc unde să îi lase pentru câteva minute pe cei mici să se uite la un conținut curat și este util, zău, nu o spun eu o spune sor’mea care de când a aflat de Cuca e tare fericită că al meu nepot Victor se poate uita la desene animate cuminți, o spun cei care au postat pe Facebook sau pe UrbanKid.ro atunci când s-a lansat proiectul și au lăudat inițiativa.

Cât de legal / ilegal este? Și cum promovăm noi pirateria?

Hai că dacă titlul articolului nu este unul inspirat, acesta este destul de piperat.

Dacă eu, Roxana, urc un video pe propriul blog și zic că e fain e ilegal? Dacă eu, Realitatea.net pun un clip funny la un articol este ilegal? Dacă eu ȘtirileProTV.ro urc un clip pe site e ilegal? Poate că da, dar ce se întâmplă cu agregatoarele de știri din .ro sau .com? Oamenii din spatele acestor agregatoare de știri nu au acordul tuturor site-urilor de unde preiau acest content, dau sursă la final și cam atât… Zic să intre cu toții la închisoare

Veți spune că acolo nu se publică textul integral, ci doar o parte din el. Da, așa e, dar acolo cei care publică textele pe site-urile originale NU își dau acordul ca acestea să fie preluate, în schimb, pe YouTube și Vimeo în momentul în care urci un clip poți spune dacă vrei ca al tău clip să poată fi “embeduit” ori ba.

Concluzia tristă

În altă ordine de idei, nu mi-au plăcut niciodată certurile și nu vreau să intru în discuții contradictorii cu nimeni, sunt prea mică în online pentru asta, dar lăsați vă rog oamenii să se bucure de premii, căci zău că nu e nimeni norocos atunci când vine vorba despre un concurs serios și jurizat.

PS – Eu personal nu sunt de acord cu refuzul premiului pe care-l propune Bob. De ce? Pentru că în condițiile astea proiectele lui nu mai câștigă nimic, deși merită. Ba nu sunt eu părinte și nu e ok ca UrbanKid.ro să fie încadrat în categoria “Blog de parenting” ba a fi un agregator de conținut video nu e ok și lista rămâne deschisă, care vă mai băgați?

1 Comment

 1. Să vorbim pe ilegal sau legal.

  În principiu discuția se poartă cam așa la nivelul deținătorilor de drepturi (acei monștri care ne vor banii și ne caută și în gaură de șarpe pentru că am downloadat): embed de materiale oficiale și care respectă copyrightul – legal. Embed de materiale fără copyright în regulă – ilegal.

  Evident, în România nu avem astfel de măsuri.

  Dar dacă o trecem pe partea de filosofie, deja se pun multe întrebări aici.
  Un site ca YouTube răspunde solicitărilor copyright holderilor și elimină orice videoclip raportat ca ilegal.
  Aceasta este responsabilitatea lor. Deci tu ești deja a patra parte din poveste dacă embed-uiești conținut fără copyright. Avem Creator – copyright holder – no-copyright guy – tu care embed-uiești. Responsabilitatea pică pe YouTube sau Vimeo, dacă e să mă întrebi pe mine. În străinătate lucrurile astea sunt mai stricte. Citeam cândva parcă la zoso pe blog că ziariștii din străinătate cer acordul pentru embeduire de video (alea de amator – deși există opțiune pe youtube care elimină vizualizarea din embed).

  Deci chestiunea e undeva la mijloc și depinde cum vrei să o privești: filosofic sau juridic. Oricum legislația e praf și există o mulțime de întrebări care se lovesc de un zid. Acolo unde începi să faci filosofie.. deja legea e diluată. Anyway, inițiativa-i faină.

Leave a Reply